Pólók egy étteremnek: nem kis kihívás

Jó, ha az embernek széles az ismeretségi köre. Nem csak azért, mert ha valami gondja, baja akad, akkor van kihez fordulni, aki esetleg ért hozzá, hanem mert így további sok érdekes és értékes embert ismerhet meg, plusz a te segítségedet is többen kérhetik. Nem tudom, hogy csak én vagyok-e ilyen jótét lélek, hogy szeretek másokon segíteni, de azt hiszem én már ilyenre sikerültem, ilyen is maradok. Ez annak kapcsán jutott eszembe, hogy van egy barátom, aki étteremtulajdonos, és én is mindig számíthattam rá. Az esküvőm után is nála volt a lagzi, és egy fillért sem fogadott el az anyagköltségen kívül. Szóval gyakorlatilag feleannyiért tudtuk megtartani, mintha máshoz fordultunk volna. Így hát amikor azzal keresett meg, hogy elég elavultak már a pincérek számára a pólók amiket annak idején csináltatott, és tervezzek neki újakat, természetesen nem mondhattam neki nemet.

Grafikusként nem jelentett számomra nagy kihívást kicsit modernizálni az étterem logóját és feliratot passzintani hozzá, szinte egyből el is fogadta, csakhogy a következő lépésnél megakadt. A végső verzió és a következő megkeresés között eltelt egy bő hét, szóval én azt hittem, hogy kész terve van a gyártatásukra is, pedig nem így volt. Valójában úgy keresett fel újra, hogy kicsit még szégyellte is magát, amiért megint zargat, de egy kicsit kétségbe volt esve. Mondtam neki, hogy annyiszor zavar, ahányszor csak akar, és kérdeztem, miben lehetek a segítségére. Elmesélte, hogy azt hitte, nagyon egyszerű lesz olyan helyet, céget találnia, ahol a pólók gyorsan és olcsón kész lesznek, azonban ez elég kemény falatnak bizonyult. A környékén több olyan kisebb bolt is van, ahol csinálnak pólónyomást, azonban mindegyik helyen olyan hosszú határidőt és olyan nevetséges árat mondtak, hogy nem is akarta elhinni. Ezért úgy gondolta, hogy talán én ismételten a segítségére tudok lenni.

Sajnos, annak ellenére, hogy nem először terveztem pólómintát, a készíttetésében még sosem kellett részt vennem. Tekintve, hogy a megrendelőimnek csak a fájlra van szüksége, amit a végén megkapnak tőlem, sosem kellett mélyebben beleásnom magam a dologba. Most viszont fel kellett kötnöm a gatyát, mert nem akartam cserben hagyni a barátomat, szóval nekiálltam keresgélni. Megnéztem jó pár ilyesmivel foglalkozó oldalt, de az a szomorú helyzet, hogy a legtöbb ajánlata nem, hogy az elégségest, de még a gyengét se ütötte meg. Nem csodálom, hogy vendéglátós barátom is kicsit pánikba esett, mert közel sem olyan egyszerű megfelelőt találni. Egy idő után a feleségemet is elkezdte érdekelni, hogy mégis ugyan mit kutatok ennyire. Elmeséltem neki, hogy min ügyködöm, hogy a pólók sokszorosításához keresek egy megfelelő céget. Rögtön mondta, hogy ő is tesz egy próbát, hátha.

Látszik, hogy a női agy másként működik, mert fél órán belül elő is állt a kész megfejtéssel: talált egy olyan póló nyomdát, ahol egyedi terv alapján is viszonylag rövid időn belül tudnak készíteni, és futárszolgálattal ki is küldik házhoz, tehát még érte menni sem kell. Amit a weboldalukon láttam, az teljesen meggyőzött, mert bár látszik, hogy nem egy nagy múltra visszatekintő cég, azért a lelkesedés eléggé ott van a szeren. A visszajelzések alapján is pozitív volt a benyomásom, mert azok szerint is nagyon jó minőségben dolgoznak, és hamar kész vannak a munkával. Rögtön küldtem is tovább a barátomnak az elérhetőséget, mert biztosra vettem, hogy ez lesz az igazi.

Eltelt némi idő, de visszajelzést nem kaptam tőle. A feleségemmel úgy döntöttünk, hogy nála vacsorázunk, úgyhogy elmentünk az étterembe, remélve, hogy ott lesz. Legnagyobb örömömre a pincérek és a személyzet már az általam tervezett pólók büszke használói lettek, és a barátunk is kitörő örömmel fogadott minket. Nagyon megköszönte a segítséget, elsősorban a nejemnek, hisz az övé az érdem, és elmesélte, hogy nem is számított rá, hogy ilyen kedves és együttműködő céghez sikerül őt irányítani. Hamar letárgyalták a dolgokat, és abszolút a megadott határidőn belül el is küldték neki mind a 30 pólót, amit megrendelt. Hálája jeléül a desszertet ő állta, jelezvén, hogy köszöni még egyszer a sok segítséget. Hiába, a barátok csak barátok maradnak.