A nap vitamint, de energiát is termel, és ezt érdemes ki is használni

Ahogy beindul az ősz, az ember egyre inkább érzi a napfény és az általa termelődő D vitamin hiányát, és a hideg évszakkal egyre dráguló zöldségek és gyümölcsök hozzáférhetőségének csökkenése az általános vitaminhiányt is növeli.

Ilyenkor nem árt mesterségesen pótolni a vitaminhiányt, de egy gyógyszerész barátnőm, Kati szerint azért nem árt figyelni arra, hogy amennyiben van rá lehetőségünk, akkor a zöldségek és gyümölcsök mellé olyan készítményeket válasszunk a vitaminok pótlására, amelyek viszonylag természetes eredetűek.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a globális felmelegedés miatt az ősz egyre inkább kitolódik, ami az októberi-novemberi D-vitamin készleteinknek ugyan lehet, hogy jót tesz, azonban a bolygó ökoszisztémájának sajnos nem. Ennek a klímaváltozási helyzetnek viszont van egy, ha mégoly kevéssé is, de ellensúlyozó vetülete is, méghozzá a napelemek energiatermelésének növekedése.

A helyzet tulajdonképpen az, hogy amennyiben sikerülne a napelemes elektromos áram termelését a mostaninál egyre hangsúlyosabb szerephez juttatni, akkor az akár lényegesen javíthatná is a bolygónk helyzetét. Fontos tehát, hogy minél több szénalapú energiatermelő helyére megújuló energiatermelők kerülhessenek, hiszen ez a karbonkibocsátás csökkentését jelentené.

Kati egyébként a férjével, Tiborral egy ideje már egy napelemes ház boldog tulajdonosai. A házat még öt évvel ezelőtt vették, majd a tetőszerkezetet direkt úgy újíttatták fel, hogy a fotovoltaikus rendszer telepítésére majd alkalmas legyen.

Én egyébként azt veszem észre, hogy egyre több ember igyekszik odafigyelni a környezetvédelemre, s főleg a fiatalok és a középkorúak körében még a napelem telepítésének gondolata sem idegen. Sokan azonban utóbbi projektbe azért nem vágnak bele, mert úgy gondolják, hogy úgysem lenne rá elegendő pénzük. Ez a vélekedés pedig nem feltétlenül meglepő, hiszen tudható, hogy egy napelemes rendszer telepítése milliós tétel.

Azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy léteznek napelemes pályázatok magánszemélyeknek is, nem csak cégeknek, s így nem szükséges a teljes összeggel rendelkezni ahhoz, hogy belevághassunk egy ilyen korszerűsítésbe.

Ezt egyébként én is csak Katitól tudtam meg, amikor a nővérem, Róza megkért, hogy ugyan kérdezzek már utána, hogy ők hogy is vezényelték le ezt az egészet.

Róza és a férje ugyanis kitalálták, hogy talán meg lehetne próbálni a dolgot, de csak akkor, ha sikerül hozzá segítséget is szerezniük valamiféle támogatás formájában. Nem voltak benne biztosak viszont, hogy vajon vannak-e napelemes pályázatok magánszemélyeknek is, mert csak annyit hallottak, hogy valamiféle támogatás létezik, de hogy miféle támogatás ez, mi az igénybevétel feltétele, és vissza kell-e fizetni, nos, minderről nem tudtak semmit.

Kati ekkor egy kávé mellett mindent részletesen elmesélt nekem, én pedig nem sokkal később már továbbítottam is a hallottakat Rózának.

Ami tehát a legfontosabb, hogy nem kell, hogy nagy tőkénk legyen, már egy kisebb félretett összeg is elég ahhoz, hogy belevághassunk a dologba, ugyanis a teljes költségnek mindössze 10 százalékát kell birtokoljuk önerőként. A többit sikeres pályázat esetén a Magyar Fejlesztési Bank hitele fogja fedezni, ez a hitel pedig 0 százalékos, tehát semmivel sem kell több pénzt visszafizetnünk, mint amennyit kapunk, ez pedig minimum 500.000 forint, maximum 10.000.000 forint kell legyen.

Ezt az egészet egyébként nagyon jól elmagyarázzák azon a weboldalon, amit Kati is átküldött nekem, s amit az a Pentele Solar Kft. üzemeltet, amelyik Katiéknál a felmérést és a kivitelezést is csinálta. Ők maximálisan elégedettek voltak ennek a cégnek a munkájával, és Kati azt mondta, hogy ő Rózáéknak is mindenképp ezt a csapatot ajánlja, mert nekik még a pályázati adminisztrációban is segítettek annak idején.

A honlap amúgy tényleg nagyon informatív, sőt, felhasználóbarát is, Róza például, aki képtelen egy hivatalos dokumentumból általában akár csak egy mondatot is végigolvasni, az ő oldalukat egy óra alatt bekebelezte, és a végén úgy érezte, hogy most már szinte mindent tud. És valóban, ekkorra már nem csak azt tudta, hogy vannak-e napelemes pályázatok magánszemélyeknek, hanem jóformán már a pályázati számokat is betéve tudta.

És bár az derült ki ugye, hogy vissza nem térítendő támogatás magánszemélyek számára nincs, azért összességében Róza optimista maradt az olvasottak után is, ugyanis úgy látta, hogy a nulla százalékos hitel minden feltételének jórészt gond nélkül meg tudnak felelni.

Ezek a feltételek egyébként tényleg nem olyan vészesek. Az igénylőnek első körben értelemszerűen cselekvőképesnek és 18. életévét betöltöttnek kell lennie, illetve szükséges az is, hogy rendelkezzen magyar adóazonosítóval, továbbá az ingatlan résztulajdonosának vagy kizárólagos tulajdonosának kell lennie. Ezeken kívül ideiglenes vagy állandó címeként is az ingatlan címe kell legyen megadva, illetve igazolt jövedelmének el kell érnie azt a határt, ami már alkalmassá teszi a törlesztőrészlet fizetésére. A futamidő egyébként akár 20 év is lehet, tehát ez is egy könnyítés, hiszen minél hosszabb a futamidőnk, annál kisebb részlettel számolhatunk, s ez bizony egyáltalán nem mindegy.

Kizáró tényezők azonban szintén vannak, például nem szerepelhetünk rossz adósként a KHR listán, ki nem egyenlített adótartozásunk nem lehet több, mint 149.000 forint, továbbá nem lehet hatvan napnál régebbről származó kiegyenlítetlen közüzemi számlánk sem.

Róza tehát ezeket átbeszélte a férjével, s mivel a férje is úgy látta, hogy jó esélyük lehet a pályázat elnyerésére, úgy döntöttek, hogy belevágnak a felmérésbe is.

Ezzel végül Kati ajánlása miatt, de a rendkívül szimpatikus honlapjuk miatt is természetesen a Pentele Solar Kft.-t bízták meg.

napelemes pályázatok magánszemélyeknek

Az első, telefonos kapcsolatfelvétel pedig nagyon jó benyomást tett rájuk, rendkívül segítőkésznek és hozzáértőnek találták a két munkatársat, akivel beszéltek. Várták tehát a nagy napot, de az igazság az, hogy a tetőszerkezet miatt eléggé aggódtak. Sok tető van ugyanis, amelyik nem alkalmas napelem telepítésére, mert vagy elégtelen a teherbírása vagy pedig a dőlésszöge az, ami nem megfelelő. A ház tájolásán és fekvésén szerencsére nem kellett izgulniuk, hiszen hatalmas, árnyékolatlan tetőfelületeik voltak mind déli és nyugati tájolású oldalakkal, így biztosra vehették, hogy ezekkel nem lesz gond.

Amikor tehát eljött a felmérés napja, eléggé feszültek voltak, de végül is az derült ki, hogy nincs gond, a tető teljes mértékben alkalmas lesz a fotovoltaikus rendszer telepítésére. Aznap, amikor ez kiderült, annyira felvillanyozódtak, hogy arra hétvégére még egy bulit is szerveztek, ahová végül még Katit is meghívták, pedig korábban egyáltalán nem ismerték egymást, Róza pedig azóta is töretlenül népszerűsíti az ismerősei körében a napelemre való pályázás lehetőségét.

Persze volt is okuk amúgy aznap az örömre, hiszen a szakemberek mondták nekik, hogy innen már csak a pályázat beadása a feladat, és bár az elbírálás akár hosszabb időt is igénybe vehet, amennyiben a feltételek valóban stimmelnek, mindenképp pozitív kimenetelre lehet majd számítani.