A napelem rendszerek befektetésnek sem utolsók

Lehet, hogy ez furcsa vagy szokatlan, nem tudom, de én mindig is igyekeztem kerülni a mesterséges vitaminokat. Mármint nem azért, mert bármi rosszat gondolnék ezekről a tablettákról, csak szerintem sokkal jobb, ha változatosan étkezünk, és az étkezésekkel visszük be a szükséges vitaminokat. Persze tudom, hogy ez a mai rohanó világban nehezen kivitelezhető, és nekem is vannak itthon mindenféle vitaminjaim, és ha szükségét érzem, akkor beszedem őket. Egy tabletta van, amit mindennap szedek az pedig a Magne B6. De inkább az egészséges és változatos táplálkozással próbálkozom. Elsősorban Vera barátnőmnek hála, hiszen ő szólt rám mindig, amikor egy időben túl sok egészségtelen ételt fogyasztottam.

Ő nemrég sajnos örökölt egy házat – azért sajnos, mert hát az öröklés csak egy nagyon sajnálatos esemény során jöhet létre -, amit kicsit fel kellett újítani, mert ezt az ingatlant nem igazán használták korábban sem. Már be is költözhetett és nagyon szereti. Ő már egy jó ideje gyűjtögetett saját ingatlanra, és így ez a pénz megmaradt. Sokat gondolkozott, hogy mihez kezdjen vele, és úgy döntött, hogy egy részét napelem rendszerbe fogja fektetni. Hiszen ingatlanja már van, és ez egy idő után megtérül, úgyhogy gyakorlatilag egy hosszú távú befektetésről van szó. Azt mondta, hogy ezek a napelem rendszerek elég költségesek, de belevág, hiszen egyrészt nagyon izgalmasnak tartja, másrészt támogat mindent, ami a Föld bármilyen szintű megóvását szolgálja.

A napelempalyazatok.hu oldaláról informálódott a lehetőségekkel kapcsolatban, és a Pentele Solar Kft.-t nézte ki magának a megvalósításhoz is. Az oldalon található egy blog felület, aminek az egyik bejegyzéséből megtudta, hogy hogyan is működnek a napelem rendszerek. A nap energiája valójában egyenáramnak minősül, amit a napelemek alakít át váltakozó árammá. Merthogy váltakozó árammal működnek az általunk használt berendezések.

Azt is mesélte, hogy az elképzeléseivel ellentétben, több feltételnek is meg kell, hogy feleljen az ingatlan, vagyis pontosabban a tetőszerkezet, amire felkerülnek a napelemek. Például nem mindegy, hogy mennyire erős a tető, hiszen el kell bírnia a napelemek súlyát, ami a mérettől és a mennyiségtől függően változhat. De ami a számomra legérdekesebb információ volt, az az, hogy a tető dőlésszöge is számít. Mindenhol más dőlésszöget határoznak meg, Magyarországon például ez 35 fok. És itt jön az érdekes rész: ezt az egyenlítőhöz mérten határozzák meg. Vagyis, minél közelebb van az adott hely az egyenlítőhöz ez a dőlésszög annál kisebb kell, hogy legyen. És azt hiszem, itt jöttem rá, hogy azért ez egy komoly tudományos megfigyelésen alapszik.

Azt hiszem, ebből már rá lehet jönni arra is, hogy a napelem rendszerek kiépítését minden esetben egy helyszíni, szakszerű felmérés előzi meg. Hiszen vannak olyan épületek, amik nem alkalmasak erre, illetve, meg kell tudni, hogy egyáltalán van-e értelme beruházni napelemekre, hiszen, ha túl sok az árnyék, akkor értelemszerűen nem éri meg. És erről jut eszembe, hogy az ingatlan tájolása is számít.

Szóval tehát Vera továbbra is nagyon elszánt maradt, és nem tágít az ötletétől, kitart mellette, úgyhogy be is küldött egy árajánlatkérő űrlapot, amit egyébként a honlapon töltött ki. Ez amúgy szerintem egy nagyon szimpatikus megoldás, hiszen nem kell külön keresgélni az elérhetőségeket (ami számomra egyébként szörnyen bosszantó szokott lenni sokszor), csak hagyunk egy rövid üzenetet, megadjuk az adatainkat, és innentől kezdve nincs más dolog, mint várni arra, hogy felkeressenek.

Azt még megjegyezném, hogy büszke vagyok a barátnőmre, hogy a pénzét ilyen okos dologra szeretné fordítani, bár az is igaz, hogy ez tőle egyáltalán nem szokatlan.