Vitaminok az alkoholizmusból való felépülés szolgálatába állítva

A vitaminok életbevágó fontossága

A vitaminok jótékony hatása sosem maradt rejtve az emberiség különböző társadalmai elől az adott kortól és kultúrától függetlenül. Csak emlékezzünk a népi bölcsességre: napi egy alma az orvost távol tartja. De már a középkor végén, az újkor elején a világ minden tájára hajózó felfedezők is vittek magukkal savanyított káposztát a C-vitamin hiánya miatt kitörő skorbut betegség ellen.

Hogy csökkent a termények vitamintartalma ilyen drasztikusan az elmúlt időben?

Igen ám, csakhogy a száz évvel ezelőtt termett alma vitamintartalma sokszorosa volt a manapság termő ugyanazon fajtájú almáénak. Sajnos ugyanez igaz az összes zöldségre és gyümölcsre, melyet termesztéssel állítunk elő. Az elmúlt évtizedekben ugyanis a magas fokon iparosodott termelés megkövetelte a nagy hatékonyságot. Ugyanazon területű termőföldről sokkal több termény leszüretelését várták el, mint korábban. Ezért elkezdték intenzíven használni a műtrágyákat, hogy a talaj elszegényedését megakadályozzák. Ez azonban környezetvédelmi szempontból súlyos csapdának bizonyult. Miközben a mesterségesen előállított tápanyagokkal igyekeztek bizonyos tápanyagokat pótolni a termőföldben, a műtrágyák más összetevői helyrehozhatatlan károsodást okoztak benne.

Ennek oka a föld türelmetlen kezelésében rejlik. A régi, kora középkori parasztok pontosan tudták, hogy a termőföldnek pihenésre van szüksége a megújuláshoz. A kétnyomásos gazdálkodásban minden évben csak a szántók felét vetették be, a másik felét pedig legelőnek használták. Így a talaj megfelelően tudott regenerálódni, az állatok trágyája pedig természetes módon hozta helyre a föld termékenységét a pihentetés időtartama alatt. Ez az elv még a háromnyomásos gazdálkodás idején is működött. Habár egy adott földterület ekkor már csak minden harmadik évben kapott pihenőt. A vetésforgó megjelenésével azonban a talaj pihentetésére szánt időt teljesen eltörölték. Ekkor már csak a termesztett növényfajok váltogatásával próbálták egyensúlyban tartani és az egyoldalú kimerüléstől megóvni a termőföldet.

Ennek köszönhetően nagyanyáink idejére tehető annak a jelenségnek a kezdete, amelyben a talajt kimerítik a túlzott terményhozam elvárásának terhe alatt. A kedvezőtlen folyamat hozományaként pedig egyre csak csökkent a zöldségek, gyümölcsök és egyéb termények vitamin- és ásványi anyag-tartalma. Mígnem napjainkra már csak a korábbinak töredékére esett vissza a kimutatott adatok alapján.

Lelki egészségünk számára éppoly kritikus a megfelelő vitaminellátottság

Pedig a vitaminok nélkül elképzelhetetlen a szervezetünk egészséges működése. És ez nemcsak a biológiai funkcionalitás megőrzése szempontjából igaz, hanem a lelki épségünk számára ugyanolyan létfontosságúak. Éppen ezért figyelnek oda fokozottan is erre a kérdésre az alkohol elvonó intézményekben. Ezek a bentlakásos programok mindig teljes ellátást is tartalmaznak. Ennek során muszáj megfelelő arányban vitamindús táplálékokkal is ellátni a pácienseket. Különösen kulcsszerepet játszanak ebben a B-vitaminok, melyek az idegrendszer és az agy működését támogatják. Csak így lehet esélye annak, hogy az elvonási tünetek miatt egyébként is meggyötört szervezet helyt tudjon állni a rehabilitáció során megtapasztalt nehézségekkel, kihívásokkal, pszichés megpróbáltatásokkal.

Vitaminokkal felvértezve a függőség elleni küzdelem is nagyobb sikerekkel kecsegtet

Hasonlóképp alapos gondossággal jár el kliensei élelmezésében a felepulok.hu csapata is. Ez az alkohol elvonó intézmény amiatt egyedülálló Magyarországon, mert rendkívül rövid idő alatt ígér felépülést. Csupán 28 napig tart a Minnesota-modellel működő felépülési bentlakásos programja, szemben az állami rendszerek 2-3, sőt gyakran akár 6-15 hónapon át folyó terápiáival.

Az eltökéltség a legfontosabb

Sikerük kulcsa a résztvevő alkoholbetegek elhivatottsága. Nélkülük természetesen nem megy a legapróbb lépés sem a gyógyulás útján. A legkomolyabb hátráltató tényező az alkoholproblémából való kilábalás során az azonnali vágyteljesüléssel szembeni önuralom hiánya, az ilyen irányú kiszolgáltatottság. A program elemei ezt segítenek megszüntetni. Ilyen a masszív keretrendszer, melynek felállítása fegyelmezettségre kényszeríti a klienst. A szigorú szabályok, a precízen előírt napirend mind-mind azt hivatottak elérni, hogy a páciens mindennapjai ki legyenek töltve értelmes tevékenységekkel, építő jellegű aktivitással vagy épp a szükséges pihentető relaxációval.

Egy igazán hiteles alkohol elvonó intézmény közreműködő csapata

Mindehhez hozzájárul a csapat magas addiktológiai szakmai képzettsége. És ami még talán ennél is fontosabb: a saját tapasztalataik. A munkatársak ugyanis egytől-egyig olyan felépülő alkoholbetegek, akik maguk is végigjárták ezt a göröngyös utat, és szembesültek a különböző módszerek és javaslatok kudarcaival. Ugyanakkor átélték a javukra szolgáló, kedvező hatású gyakorlatok felemelő érzését, melyeket meg tudnak osztani sorstársaikkal is azok személyes megküzdésének támogatása során. Ezeket az itt tartózkodás ideje alatt el lehet sajátítani, be lehet gyakorolni. Mire lehet számítani tőlük? Korábban ismeretlen szintű megértésre, elfogadásra, szeretetre és kőkemény őszinteségre! A csapat minden tagja hisz a változásban, hisz a kliensei elhivatottságában, hisz a sikerben. Reményt nyújtanak és valódi lelki segítséget biztosítanak az elinduláshoz, erőt a kitartáshoz.

alkohol elvonó intézmény

A felepulok.hu alkohol elvonó intézmény biztonságos, családias környezetben nyújt segítséget az alkoholbetegségből való felépülésben. Ehhez egyéni és 4-6 fős kiscsoportos foglalkozások egyaránt a kliensek segítségére szolgálnak. Külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy mindenki olyan személyekkel kerüljön egy csoportba, akik hasonló szintű motivációval és hajlandósággal rendelkeznek. Így garantálható, hogy egymást segítő, egymás számára támaszt nyújtó tagokból álló közösségek jöjjenek létre. A hazatávozás után is folytatódik a gondozás utánkövetés formájában. Ennek is nagy szerepe van abban, hogy a náluk elért lelki és pszichés eredmények valóban tartósak maradjanak. Ez azt jelenti, hogy a végcél az alkoholizmus jelentette betegség a kliens életének hátralévő részében teljesen tünetmentes maradjon.

Hogyan is folyik a felépülés?

Az alkoholbetegség ugyanis alapvetően nem gyógyítható más betegségekhez hasonlóan. Az alkohol elvonó intézmények bármelyik programjából sikeresen kikerülő személyek sosem lesznek többé képesek kulturált, normális módon történő alkoholfogyasztásra. A betegségből való felépülés csakis úgy érhető el náluk, ha az alkoholtól teljes mértékben tartózkodnak ezentúl. A rehabilitáció egy teljesen új gondolkodásmódot, életszemléletet és életstílust eredményez. Azaz a beteg gyakorlatilag újjászületik, hiszen az előzőleg az alkoholfogyasztás körül forgó mindennapjai új értelmet nyernek. Derűs életfilozófiát sajátítanak el, és teljes, egyre gazdagodó életet élhetnek az alkohol társasága nélkül is. Így válik az alkoholról való lemondás kényszerből valódi szabadsággá, sok-sok lehetőséget rejtő döntéssé.

A programba való bekerülést természetesen gondosan végzett beválogatás előzi meg. Csak így garantálható, hogy a résztvevők 70-75 százaléka el tudja érni az élethossziglan tartó felépülést, a szermentességet. Különösen nagy jelentőéget bír ez az előkészület amiatt is, hogy a rehabilitáció 28 napjának intenzív élménye költséges programot jelent a jelöltek számára. Bár a pontos számolgatások nyomán könnyű rádöbbenni, hogy a hosszú bentlakásos kezelésekkel szemben itt lényegesen rövidebb a munkából való kiesés időtartama. Így könnyen előfordulhat, hogy egy jól fizető munkahely esetében jobban megéri rászánni a nagy összeget az egy hónapos programra. Ugyanis az államilag finanszírozott alkohol elvonó intézmények bentlakásos terápiái esetében akár fél-egy évre vagy még hosszabb időre is be kell vonulnia a betegnek. Az sem tesz jót neki, hogy a megszokott környezetéből családtagjai és barátai köréből ilyen tartósan kiszakítják.

A felepulok.hu alkohol elvonó intézmény 28 napos felépülési bentlakásos programja tehát tökéletes választás mindazok számára, akiknek korosztályuk és alkoholproblémájuk súlyossági fokozata alapján ezt javasolják a szakértők.