Nem csak a szervezetünkre, de a lakásunkra is érdemes vigyázni

Ha beköszönt az ősz, rohamosan nő a légúti megbetegedések száma, mindenki enervált lesz, alig lézeng, lesápad és a nyarat hiányolja teljes szívéből. Az általános kedvetlenség a leromlott immunrendszer működés sajnos együtt jár az évszakok változásával, ahogy kiürülnek a nyáron felhalmozott vitaminok a szervezetünkből, úgy csökken az életkedvünk is. Ezt sajnos én is tapasztalom magamon minden egyes ősszel, és hiába próbálkozom a gyógyteákkal és kedvcsináló programokkal, csak nem akar rendbe jönni a szervezetem. Erre egy nagyon jó megoldást javasolt a háziorvosom, hogy kezdjek el vitaminokat szedni.

Vitamin utánpótlás az immunrendszer megfelelő működéséért

Először kicsit szkeptikus voltam ezzel, mert nem szeretek semmi sem szedni, legyen szó gyógyszerről, vitaminról, gyógyhatású készítményről, bármiről. De a háziorvosom megnyugtatott, hogy a vitaminok nem gyógyszerek, nem is receptre írják fel őket, hanem bármelyik drogériában be lehet szerezni őket. Étrendkiegészítőnek minősülnek és abban segítenek, hogy a szervezet hozzájusson a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Én mindig úgy gondoltam, hogy ezeket a táplálékkal viszem be és nincsen szükség külön vitamin utánpótlásra, de sajnos be kellett látnom, hogy lehetetlen annyi friss zöldséget és gyümölcsöt enni, amennyire szükség lenne a vitaminok miatt. És tényleg működnek, a magnézium rendszeres szedése például segít az idegi panaszok enyhítésén és a fáradtság megelőzésében is.

Ne csak a szervezetünkre vigyázzunk, hanem a lakásunkra is

Nagyon fontos, hogy vigyázzunk a szervezetünkre és ne hagyjuk kimerülni. De az is nagyon fontos, hogy legyen egy hely, az otthonunk, ahova minden este hazamegyünk és kipihenjük a nap fáradalmait. Ahhoz pedig, hogy mindig biztonságban legyen az ingatlanunk, érdemes lakásbiztosítást kötni. Ha valaki lakásbiztosítást köt, megkönnyebbülhet, mert a biztosítás megvédi az előre nem látható anyagi károktól és eseményektől, így nem kerül majd veszélybe a család anyagi biztonsága sem, ha véletlenül történik valami a házzal vagy lakással. Ez egy olyan kiadás, amit sajnos sokan nem vállalnak be, mondván, úgysem történhet semmi gond. De ez nem így van, nem lehet eléggé felkészülni az életre, úgyhogy én azt vallom, hogy érdemes élni minden lehetőséggel, ami megkönnyíti az életünket és kiszámíthatóbbá teszi. Való igaz, hogy általában évtizedekig fizetik az emberek a lakásbiztosítást és soha ne történik semmi káresemény, így valójában ráfizetés az egész, de elég csak egyetlen alkalom, amikor még a gatyáját is kifizeti az ember a ház felújítására vagy újjáépítésére és máris nem így gondolja.

Mi mindenre terjedhet ki egy lakásbiztosítási szerződés?

Ha valaki már régebben megkötötte a lakásbiztosítási szerződést, annak érdemes bizonyos időközönként ránéznie és tájékozódnia, hogy volt-e valamilyen változás vagy akad-e esetleg kedvezőbb ajánlat. Vannak esetek, amikor elkerülhetetlen a szerződésmódosítás, ilyen például egy új családtag érkezése, akár egy kisbaba, akár egy házikedvenc személyében. A lakásbiztosítás ugyanis nem csak magát az ingatlant védi, hanem a benne lakókat is, ezért nem mindegy, hogy kik laknak a házban. Több extra kiegészítés is kérhető a lakásbiztosítás mellé, ilyen lehet a gépjármű asszisztencia, ha valaki autóval jár és azt is szeretné biztonságban tudni, a kisállat és háziállat biztosítás (bizony, lehet biztosítást kötni a kedvenc cicánkra vagy kutyusunkra is), a kiterjesztett garancia. De a lakásbiztosítás egybeköthető vállalkozási biztosítással is, illetve kibővíthető, hogy tűz nélküli koromszennyezés esetén is fizessen a biztosító, plusz vandalizmus által keletkezett és graffiti károkat is térítsen meg. A beázást alapvetően magába foglalja a biztosítás, de lehet kérni kívülről történő beázás esetére is kártérítést és a nyitva felejtett nyílászáró miatt történt beázás megtérítését is, minden csak szerződésfüggő. Az egyik leggyakoribb kártérítési ok, a csőtörés is bele van foglalva a lakásbiztosítási szerződésekbe, ilyen esetben az elfolyt víz árát téríti meg a biztosító. Ha valakinek van kerti bútora is, arra is kiterjesztheti a biztosítás fedezetét, ami nagyon jól tud jönni egy váratlan vihar után. Sajnos az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak a besurranásos és jóhiszemű beengedéssel összefüggő lopások, ami nagyon szomorú, de a biztosítók alkalmazkodtak az új helyzethez és már a legtöbb lakásbiztosítás kérhető ilyen bővítéssel. Érdemes ezekről tájékozódni, az első lakásbiztosítás megkötése előtt mindenképpen, de utána is, mert bővíthetők a lakásbiztosítások ilyen extrákkal.

Fontos, hogy lakásbiztosítást szinte bárki köthet, nem csak az ingatlan tulajdonosa

Ha eljutott valaki oda, hogy átgondolta a dolgokat és lakásbiztosítást szeretne kötni, akkor nincsen más dolga, mint keresni egy biztosítót és akár online is elindítani az igénylést, például itt: https://www.pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas. Már a folyamat legelején ki lehet számolni egy online kalkulátor segítségével, hogy mennyi pénzbe fog kerülni az adott ingatlanra adott feltételek mellett a lakásbiztosítás, így senkit nem fog váratlanul érni a szerződésben szereplő összeg. Na de ki köthet lakásbiztosítást? Talán nem is gondolnánk, de nem kizárólag az ingatlan tulajdonosa jogosult arra, hogy lakásbiztosítást kössön. Résztulajdonosként, bérlőként, vagy akár finanszírozóként is köthetünk biztosítást egy ingatlanra, tehát az is opció, hogy az albérletre kötünk lakásbiztosítást. Ez tényleg nem lehet kifogás ezek után, hiszen bárhol lakunk, majdnem biztos, hogy jogosultak vagyunk lakásbiztostást kötni és ezzel az ingatlant megvédeni. Viszont, ha nem a saját lakásunkra kötünk biztosítást, mert mi a bérlők vagyunk, akkor mindenképpen érdemes egyeztetni a tulajdonossal a lakásbiztosítási szerződés tartalmát és részleteit, de ez valamennyire magától értetődő.

Mennyi időre lehet lakásbiztosítást kötni?

Nagy előnye a többi biztosításhoz képest a lakásbiztosításnak, hogy határozatlan időtartamra lehet kötni és így nem kell kivárni több évet, ha váltani szeretnénk. A határozatlan időtartamra szóló szerződés bármikor felbontható (a biztosítási évfordulón), így, ha találunk egy jobb ajánlatot vagy valamiért már nem szeretnénk biztosítani az ingatlant, azonnal lemondhatjuk a biztosítást. Igaz ez a plusz extrákra is, azokkal sem kell megvárni a biztosítás lejárását, ha valamit bele szeretnénk venni a biztosításba. Ez viszonylag nagy szabadságot ad, hogy tényleg az elképzeléseink szerint alakíthassuk a biztosítást és csak azt fizessük, amit valójában szeretnénk.

A piszkos anyagiakról is essen szó, méghozzá okosan

Mennyit fog fizetni a biztosító kár esetén vagy mi alapján fog fizetni? Ez fontos pillére a biztosításnak, nagyon nem mindegy, hogy mekkora összegben állapodunk meg. Nem az ingatlan állapotát, elhelyezkedését, piaci értékét, meg ki tudja még mit kell figyelembe venni ilyenkor, hanem az újjáépítés költségeit. Ha túl alacsony összeg szerepel a szerződésben, akkor a biztosító csak annyit fog kifizetni és az nem biztos, hogy fedezni fogja az újjáépítéssel járó kiadásokat. Érdemes arra számítani, hogy a biztosító nem jótékonysági intézmény és nem fog többet fizetni, mint amennyi a szerződésben van, úgyhogy tényleg okosan kell megállapítani a biztosítási összeget.