A még tökéletesebb kacsasült receptje a napelemes rendszerek

Tavaly nyáron Horvátországba utaztunk éppen nyaralni, amikor egy, az autópálya mellett félreeső étteremben álltunk meg. Azt hiszem a választásunk azért esett erre a vendéglátóegységre, mert napelemek voltak a tetejére szerelve. Sok mindenhol készült ételt ettem már, de napelemmel működtetett villanytűzhelyről még nem. Legalább is ezt gondoltam, mikor megláttam a paneleket a tetőn, hogy a konyhát, látják el árammal vele, de igen rosszul gondoltam, de majd mindjárt kiderül, hogy miért.

Leparkoltunk az étterem mellett, és bementünk. Nagyon tetszett az egész kialakítása, úgy álltam hozzá, hogy ez egy ígéretes gasztronómiai utazásnak ígérkezik. Helyet foglaltunk, megkaptuk az étlapokat és rendeltünk. Én egy kacsa sültet rendeltem, mert imádom a kis vízimadár húsát! Megkaptuk, elfogyasztottuk és mindenki oda volt a rendelt kajájáért. Nem volt rajtunk kívül éppen senki a helyen, ezért sikerült a szakáccsal és egyben főnökkel is beszélnünk!

Ódákat zengetem a kacsasültről és mondtam, hogy biztos a napelem zöldenergiáját éreztem benne. Erre ő csak kinevetett és közölte, hogy azt a kint vályogkemencében sütötte meg. Nagyon néztem, amikor ezt közölte, ezért megkérdeztem, hogy akkor miért van fenn a napelem a tetőn? A következő választ kaptam;

„Találtam egy remek oldalt véletlenül, ahol a napelemes rendszerek hasznosságáról írnak. Ezt többször végig olvastam, végig böngésztem, mert érthető és meggyőző leírásnak ítéltem meg. Megtudtam, hogyan működik, miért hasznos, és a legfontosabbat, hogy mennyit spórolhatok vele. Szerintem egy kiváló befektetés egy napelem, ezért gondoltam, hogy kihozom a konyhát olcsóbban és a tetőre telepítek egyet, hogy azt a néhány szobát ellássa árammal, ami az emeleteken van. Így a megpihenő vendégeim után, szinte semmit sem fizetek. Ráadásul úgy gondolom, hogy ha most odafigyelek a környezetemre, hátha az olyan emberek, mint ti, bátrabban bejönnek és érdeklődnek, hogy mi késztetett arra engem, hogy napelemet telepítsék az étteremre. Ha már beszélgetek róla, eltudom a gondolati magot ültetni más fejében, hogy ez mennyire hasznos, a fosszilis energiahordozók, már úgyis a végüket járják… Mert úgy gondolom, hogy aki fotovoltaikus energiával kívánja üzemeltetni az otthonát, vállalkozást, az nem csak a rezsijére gondol, hanem arra is, hogy egy sokkal élhetőbb, tisztább levegőjű jövőt próbál majd az unokáinak teremteni.”

Ahogy hallgattuk a kiselőadást, valóban elkezdtem úgy gondolkodni, hogy a napelemes rendszerek teljes mértékben megérik az árukat. Nem csupán jól néz ki a házon, hanem hasznos is, nem kicsit, hanem nagyon!

A kacshúsra visszatérve, életemben nem ettem még olyan finomat, nem tudom miért gondoltam, hogy elektromos sütőbe készítenék. Gasztronómia terén, úgy néz ki, még mindig a régi hagyományos megoldások eredmény az ízes étel. Viszont, ha energiáról van szó, megújuló energiaforrásoktól kell várni a legjobb megoldást!