Nem csak a kamrádat kell kitakarítani, a gépedet is

Akit érdekel a gasztronómia, annak bizonyára mindig szinte teljesen tele van rakva a hűtője és a kamrája is. Ez hasznos a főzéshez, de a sok étel elég hamar meg tud romlani, ezért rendszeresen át kell nézni a kamra tartalmát. Ha valahol felgyűlnek az élelmiszerek, ott sokat kell takarítani, hogy nehogy véletlenül megfőzzünk valami romlottat.

A gépünk nem teljesen olyan, mint egy kamra, de erre is igaz, hogy ugyanúgy takarítani kell, ha nem akarjuk, hogy elromoljon.

A számítógépek, mint bármely más elektronikus eszköz, rendszeres karbantartást igényelnek. Csakúgy, mint az éves orvosi ellenőrzés, a számítógépnek szüksége van a számítógépes hardver ütemezett karbantartására is annak érdekében, hogy meghosszabbítsuk az élettartamát. Ez az, amit sokan megelőző karbantartásnak hívnak.

De mielőtt megnéznénk a megelőző karbantartás célját, először vizsgáljuk meg, hogy mi a számítógépes hardver és mi a megelőző karbantartási program. A számítógép összes fizikai összetevője hardver. Ez magában foglalja a billentyűzetet, a merevlemezeket, a belső CD- vagy DVD-meghajtót, a ventilátorokat stb. A legtöbb ember úgy véli, hogy a megelőző karbantartási programok csak a számítógép látható összetevőire vonatkoznak. Ez nem igaz. A számítógépes hardver karbantartása magában foglalja a számítógép nem látható összetevőit is.

A fizikai karbantartás tisztítja a számítógép fizikai összetevőit. Tisztítsa meg a billentyűzetet annak érdekében, hogy eltávolítsa a port a gombok között. Fontos a ventilátorok eltávolítása és tisztítása, amelyek segítenek a CPU hőmérsékletének fenntartásában. Továbbá törölje le a monitort, és fújja ki a CPU belsejében lévő port.

Ügyeljen arra, hogy a teljes tisztítási folyamatot gondosan elvégezze. Bármilyen folyadék vagy oldószer használata károsíthatja a fizikai részeket. Ehelyett fontos puha ruhát és megfelelő típusú oldószert használni. A karbantartási folyamat során ne tegye ki a fizikai komponenseket szélsőséges hőmérséklet változásoknak.

A rendszer szintű karbantartás biztosítja, hogy az operációs rendszer optimálisan működjön. Ellenőrizze a hardver illesztőprogramjait, és töltse le és telepítse a legújabb verzióikat. Ha bármilyen szoftvert használ, akkor a legjobb, ha a frissített és a legújabb verziókat használja. Sok olyan program van a rendszerben, amelyeket nem használ. Távolítsa el ezeket a programokat, és tisztítsa meg a lemezterületet, így több hasznos programot telepíthet.

A legtöbb számítógépen ma már van telepített víruskereső és anti-malware védelem. Ezek azonban gyakran elavultak és nem rendelkeznek a frissített biztonsági javításokkal. Ez jelentős veszélyt jelenthet az operációs rendszerre. Ezért frissítsünk a legújabb verzióra is.

Most, hogy láttuk, hogyan kell gondoskodni a számítógépéről, nézzük meg, miért fontos, hogy rendszeres karbantartási program legyen betervezve. A karbantartási tevékenység segít észlelni a számítógép látens problémáit, amelyek jelentős problémákat okozhatnak még, ha nem foglalkoznak velük kellő időben. Ez hatással lehet a számítógép teljesítményére is, és optimális teljesítményt ettől romolhat. A rendszeres karbantartás segít észlelni ezeket a problémákat rendszerben és fizikai szinten is, és azonnal kezelni.

A víruskereső és az anti-malware szoftverek frissítési folyamaton mennek keresztül, ami biztosítja, hogy a számítógép a legmagasabb szintű védelmet nyújtsa a biztonsági fenyegetésekkel szemben. Nem akar senki olyan biztonsági rést találni, amely üzleti veszteséghez vezethet.

A merevlemez töredezettségmentesítése, a felesleges programok eltávolítása és a rendszerillesztők frissítése javítja a számítógép működési sebességét.

Idővel a számítógépek lassulnak és lassúvá válnak. Elkerülhetetlen, hogy a szoftver lelassuljon és ne optimális teljesítményt adjon. Ezért az időszakos karbantartás segít megoldani ezt és optimalizálni tudja a számítógép hatékonyságát. Ezért kell a gépünket is takarítani ugyanúgy, mint a kamránkat. És a legjobb, ha olyan szervizbe megyünk, akik kimondottan értenek a mi gépünk márkájához. Például az én esetemben a legjobb az acer szerviz, amit könnyen elérhetsz Pestről, de akár ki is jönnek. Így sok bajt megspórolhatsz magadnak.