Motorral az étterem felé

A hobbim és egyben a munkám is a főzés. Mindig nagyon nagy boldogságot jelent számomra, ha sikerül elkészítenem egy ízletes ételkülönlegességet. A szakmámban szerencsére sikeresnek mondhatom magam. Egy neves étteremben dolgozom főszakácsként, több tucat ember dolgozik a kezem alatt. A siker kulcsa szerintem az, hogy a munkám megszállottja vagyok, nem a pénzért dolgozom, hanem valódi lelkesedésből, nem esik nehezemre bemenni a munkahelyemre, sőt. Minden nap vidáman indulok útnak, tudva azt, hogy ismét valami különleges finomságot találhatok ki. A napi menü megtervezése mindig az én feladatom. Ebben kiélhetem a kreativitásomat. Nem szeretem ismételni magam, így minden napra más ételkülönlegességet eszelek ki, hogy a vendégek se unják meg a helyet.

A munkám iránti elhivatottság más éttermeknek is felkeltette a figyelmét, hiszen megkerestek egy híres, Michelin-csillagos étteremből, és állást ajánlottak. Nagyon szerettem a régi munkahelyemet, azonban meggyőződésem, hogy csak úgy lehet előrébb lépni, ha nem ragadunk le egy helyen, hanem kihasználjuk az adódó lehetőségeket. Nem volt kérdés tehát, hogy elvállalom a munkát.

Az egyetlen gond az étteremmel, hogy nagyon messze van a lakásomtól. A korábbi munkahelyemre gyalog tíz perc alatt beértem. Ehhez képest ez az étterem tömegközlekedéssel több, mint egy órára van tőlem. Az utazás rendkívül sok időmet elvette, mindemellett nem kedvelem a tömegközlekedést, a buszban, villamoson való szuszakolódást. Emiatt eldöntöttem, hogy valami más megoldást kell találnom, hiszen az állást mindenképp el kell, hogy fogadjam. Sok opción gondolkoztam. Nem albérletben lakom, van saját lakásom, tehát a költözés lehetősége nem merült fel, viszont a közlekedési módon könnyen lehetséges változtatni.

Az egyik barátomnak, Ádámnak meséltem a munkahelyváltás miatt felmerülő problémákról. Ő nem gondolkodott sokat, egyből a motoros közlekedést ajánlotta, szerinte az a leggyorsabb, hiszen autóval nehezebb a haladás, mivel rengeteg dugó van a városban. Ádám segítségként elküldte nekem egy internetes oldal linkjét, a motorjogositvany.com honlapot, ahol minden lényeges információ megtalálható a motoros jogosítvány megszerzésének menetéről.

Takarékos személy vagyok, így az oldalra kattintva egyből a motor jogosítvány ár érdekelt. Megtudtam, hogy a tanfolyamok ára motoros iskolánként változhat, azonban a vizsgadíjak törvényileg vannak szabályozva, miszerint: a KRESZ vizsga 4.600 forint, a rutinvizsga 4.700 forint, a forgalmi vizsga pedig 11.000 forintba kerül. Ezt a 20.300 forintot tehát mindenképp meg kell fizetni, motoros iskolától függetlenül.

A motortípusok szerint a jogosítvány kategóriákra van felosztva. A legnagyobb teljesítményű, tehát az A kategóriába tartozó motoros jogosítvány kerül a legtöbb pénzbe. Ahogy pedig haladunk a kisebb motorok, robogók felé, a tanfolyamok ára is csökken. Bár számomra teljesen megfelel egy kis motor, nem szeretném, ha csak arra lenne jogosítványom, hiszen sosem tudni, hogy mikor gondolom meg magam, mikor érzem azt, hogy egy nagyobb motorra vágyom. Emiatt én a legnagyobb kategóriára szeretném letenni a jogosítványt. A teljes tanfolyam díja, a már említett stabil összegű vizsgákkal együtt valahol 120-130 ezerről szokott indulni, de eljuthatunk akár a 150 ezerig, és még fölé is.

A kategóriaváltóknak vannak kedvezmények. Az A1-es jogosítvánnyal akár már 50.000 és 80.000 között is letehető a korlátlan, az A2-essel pedig 50.000 és 70.000 forint között. Nyilvánvalóan ezek rám nem vonatkoznak, hiszen nincs semmilyen jogosítványom, tehát nekem a teljes összeget meg kell fizetnem.

A motoros jogosítvány megszerzéséhez nem elég csak a tanfolyam kifizetése, egyéb díjakkal is érdemes számolni. Az elsősegély tanfolyam elvégzése nagyjából 10.000 forintba kerül, a végén lévő vizsga pedig még 7-8.000 forintba. Ezt szintén csak abban az esetben kell elvégezni, amennyiben még nincs a birtokodban semmilyen jogosítvány. Az ár viszont csökkenthető, hiszen egyes iskolák kedvezményt adnak azoknak, akik az elsősegély tanfolyamot náluk végzik el.

Az orvosi alkalmassági vizsgálat szintén szükséges kitétel, ami még megközelítőleg 7.200 forintot jelent. Ez az összeg azonban kortól függően változhat.

Konkrétan a vizsgával kapcsolatos kiadások felsorolásra kerültek, azonban még van egy fontos terület, amiről nem szabad megfeledkezni: a motoros ruházat, na meg persze maga a kétkerekű. Sok iskola a tanuló motor mellett biztosít motoros ruházatot is, de nem ajánlott más ruháját felvenni, sokkal biztonságosabb, ha sértetlen felszereléssel ül fel az ember a motorra. Az Ádám által elküldött oldalon nagyon jó ajánlatot találtam: amennyiben egy évnél nem régebben szerezted meg a jogosítványod, akkor a SHOX Motoros Áruházból olcsóban be lehet szerezni a motoros felszerelést. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy az oldalról letöltöd a kuponodat, és már lehet is használni. A letölthető negyvenkilenc, egyenként akár 10.000 forint értékű kuponnal tizennégy márka termékeit lehet beszerezni. A kuponok a következőkre használhatók fel: bukósisakra, motoros nadrágra, dzsekire, cipőre, csizmára, térd- és gerincvédőre, kesztyűre, dobozra, zárra, ápolási termékekre és még számtalan más motoros felszerelésére.

A SHOX Motoros Áruházban a kuponok mellett az egy évnél nem régebbi motoros jogosítványt, vagy a megkezdett tanfolyamról szóló papírt, tehát a kitöltött jelentkezési lapot, a számlát, vagy akár a jelentkezést megerősítő visszaigazoló e-mailt kell felmutatni.

Az internetes oldal által biztosított kedvezmény ellenére is költséges mulatság a motorozás. Azonban úgy gondolom, hogy a magas motoros jogosítvány ár ellenére érdemes belevágni a motoros jogosítvány megszerzésébe, hiszen az új munkahelyemen elég magas fizetést kapok, tehát a befektetés meg fog térülni.

Nem csak én és Ádám gondoljuk azt, hogy érdemes megszerezni a jogosítványt, hiszen 2018-ban 10.871 ember szerzett motorjogosítványt, 472-vel többen, mint előző évben. Nem is gondoltam, hogy a hazai motoros közösség ilyen nagy létszámú. Remélem, hogy mihamarabb tudom majd ezt a számot én is növelni.

A motorjogositvany.com internetes oldalon szerencsére nem csak az árakról kaptam pontos tájékoztatást, hanem a jogosítvány megszerzésének menetéről is. A motoros jogsi esetében több lépés vezet a végső cél irányába. Legelőször egy elméleti tanfolyamot kell elvégezni, ami a KRESZ vizsgára nyújt felkészítést. Szerencsére a legtöbb motoros iskolában az elméleti tanfolyamot már online is el lehet végezni, tehát nyugodtan otthonról megoldható a tanulás. Ez nagy előny, mivel nem szeretném, ha a munkahelyemről sokat kellene hiányoznom, hiszen az a legfontosabb.

A KRESZ vizsgán való túljutás utáni két éven belül le kell tenni a forgalmi vizsgát. Ez nagyon fontos kitétel, mivel később már nem lehet folytatni, újból kell kezdeni az elméleti résszel.

A rutinvizsgánál minden iskola biztosítja a megfelelő motort, de egyes iskolák kedvezményt adnak, ha saját motorral vizsgázol. Ezt a kedvezményt sajnos én nem tudom majd kihasználni, hiszen nem szeretnék olyan magas kategóriájú motort vásárolni, mint amire leteszem a jogosítványt. Egyszerűen csak azért szeretném az A kategóriájút letenni, hogy a későbbiekben, amennyiben meggondolnám magam, nyugodtan válthassak nagyobb kaliberű járművekre, anélkül, hogy ismét vizsgáznom kellene.

A végső megmérettetés a forgalmi vizsga, amely során be kell bizonyítani, hogy biztonságosan tudsz közlekedni a motoroddal mind a városi, mind az országúti forgalomban. Ezután pedig már csak az elsősegély tanfolyamot kell elvégezni.

A motoros jogosítvány megszerzésének menete nem tűnik számomra bonyolultnak. Minél előbb bele szeretnék csapni, hogy megoldódjanak az étteremhez való eljutással kapcsolatos problémáim.