Hogyan oldd meg a karácsonyi menüt minél olcsóbban

Történt tavaly karácsonykor, hogy kissé túlzásba vittem az ajándékozást, és rengeteg pénzt elköltöttem, az amúgy igen népes családom ajándékaira. Ez nem zavart egyáltalán, mert imádom őket meglepni, és a karácsony számomra mindig is a legjobb ünnep, mert imádom, amikor együtt vagyunk, és a legjobb érzés látni az örömöt az arcukon, amikor kibontják a gondosan becsomagolt meglepetéseket.

December közepén jöttem rá, hogy arra viszont már nem nagyon lesz pénzem, hogy olyan karácsonyi menüt készítsek nekik, amilyet normál esetben szoktam, ugyanis igencsak megcsappantottam az anyagi készleteimet, és abban a hónapban még élnem is kellett valamiből ugyebár. Hát, igen. Amilyen jó vagyok ajándékozásban, annyira rossz a pénzügyeim menedzselésében, elismerem.

Dehát ennélfogva nem is volt nekem ismeretlen az érzés, hogy le vagyok égve anyagilag, szóval pontosan tudtam, hogy mit kell tennem. Ilyenkor mindig nagy gonddal feltérképezem, hogy mit hol tudok beszerezni akciós áron, ami ugye karácsonykor nem is nehéz, mert rengeteg akció van, hiszen tudják, hogy az emberek borzasztóan sokat költenek az évnek ebben az időszakában.

Igazi profiként felütöttem az akcióleső.hu weboldalát, amit akkor már jó ideje ismertem, és rendszeresen látogattam is a mindennapi bevásárlásaimhoz segítségül. A legjobb, mert itt aztán az összes áruház egy helyre van gyűjtve, így minden akcióról időben lehet értesülni. Az akkori karácsony alkalmával egyértelműen a Tesco katalógus lett a befutó, amelynek az éppen aktuális kiadásában is rengeteg király dolog elérhető leértékelve: https://akcioleso.hu/tesco-akcios-ujsag. Most is éppen ezt lapozgatom.

https://akcioleso.hu/tesco-akcios-ujsag

Így volt ez akkor is, majdnem mindent találtam benne, ami az elképzelt ünnepi menühöz elengedhetetlen volt. Aranygaluskát terveztem desszertnek, és épp akkor volt akciós a vanília puding, úgyhogy jó sokat bevásároltam belőle, mert mint mondtam nagyon nagy létszámú a család. Szerencsére a szójagranulátumot is kedvezőbb áron értem el akkor, ez különösen fontos összetevőnek számít, mivel én nem eszem húst, szóval a töltött káposztát szója felhasználásával szoktam elkészíteni.

Ennek egyébként anyukám nagyon örül, mert vannak még páran a családban, akikre ő azt mondja, hogy “finnyások”, és általában ha elérhető húsmentes menü, azt választják, ezért anyának már nem kell azon gondolkodnia, hogy külön nekik mit főzzön.

Amikor aztán átadtam az ajándékokat a nagy családi összejövetel alkalmával, mindenki nagyon örült, de egyben azt is kifejezték, hogy igazán nem kellett volna ennyit költenem ajándékra, hiszen biztosan rengeteg pénzbe kerültek. Mondtam nekik, hogy nem nagy ügy, mert tényleg óriási örömöt okoz nekem, és egyébként is nagy mestere vagyok annak, hogy jó pénzből minőségi dolgokat állítsak elő, elég csak megnézni az általam készített karácsonyi menüt.

Elmeséltem, hogy milyen komoly tervezést igényelt az ideit megvalósítanom, és amikor a legkedvesebb unokatesómnak megemlítettem az akcioleso.hu oldalát, rögtön felcsillant a szeme. Kiderült, hogy ők a barátnőjével mindig a Tescóban vásárolnak, egyrészt azért, mert az van a legközelebb hozzájuk, másrészt meg azért, mert – mint mondta – a barátnője is hozzám hasonlóan vadászik az akciókra, és ott mindig talál valamit leértékelve, amire éppen szüksége van. A akciós katalógusokkal viszont már tele van a padlás, nem győzik kidobálni őket.

Azonnal felcsaptam a laptopomat, hogy megmutassam neki. Elég vicces volt, mert akkor is épp a Tesco akciós újságja volt nyitva nekem a böngészőben (https://akcioleso.hu/tesco-akcios-ujsag). Jól kiröhögött, és megjegyezte, hogy én aztán tényleg megszállott vagyok. 

De nem bántam, mert mindig annyira örülök, ha valaki másnak megmutathatom, szerintem tökre praktikus és hasznos, arról nem is beszélve, hogy tényleg kevesebb szemét lesz otthon, ha ezeket az újságokat inkább otthagyjuk a szupermarketben, és online lapozgatjuk őket.

Azóta ők is mindig ezt használják, a barátnőjével meg most már mindig riasztjuk egymást, ha valami új akcióról értesülünk, hiszen kiderült, hogy van ez a furcsa közös pont bennünk, hogy ennyire ki vagyunk hegyezve a leértékelésekre. Büszke vagyok arra a karácsonyra, mert végülis mindent sikerült megvalósítani, amit akartam. Finom lett a menü, szépek az ajándékok, és közben nem mentem tönkre benne anyagilag, pedig be kell vallani, pengeélen táncoltam. A legújabb tervem, hogy az idén legalább ezt elkerüljem. Talán egy nap nem lesz szükségem rá, hogy mindig az akciókat lessem, de azt biztos, hogy még nem tartok ott.