Hogyan csökkentsük éttermünk kiadásait?

Már generációk óta a családomé ez a kis hangulatos, családias étterem, amit most én és a testvérem közösen vezetünk. Nem szárnyalt mindig, a válság nekünk is akadályokat görgetett az utunkba, de mostanra szerencsére azt mondhatom, hogy stabilan gyarapodik a haszon az utóbbi időben. Minden alkalommal, amikor jól megy a szekér, azon kezdek gondolkodni, hogyan forgathatom a többletbevételt olyasmibe, ami hosszú távon tovább jövedelmezik. Így kezdtem az utóbbi időben beleásni magamat a napelemek világába. A napelemfarm ár érdekelt elsősorban és hogy a befektetett összeg mennyi idő alatt térül meg.

A rezsi nagyon nagy kiadás minden hónapban. A napelemekkel elméletileg az energiaszükségletünk egészét fedezhetjük több tíz évre. Ha ez valóban így működik, mindenképpen megéri, és ráadásul erre vannak különböző támogatási, pályázati lehetőségek is. Illetve magánszemélyeknek, akik budapestiek vagy Pest megyeiek csak vissza nem térítendő kölcsön jár, de azért az is segít valamelyest.

A folyamat egész sok időt vesz igénybe. Első lépésként felvettem a kapcsolatot egy kivitelezővel. Ő küld majd egy csapatot, hogy felmérje az éttermet, hogy hova lehetne tenni a napelem paneleket. Én leginkább azt szeretném, hogy a tetőre szereljék, de azt mondta az úr, akivel beszéltem, hogy az nem mindig lehetséges. Azt mondta, hogy ez sok tényezőtől függ, például attól, hogy milyen erős a tető szerkezete, milyen a dőlésszöge, vannak-e árnyékoló tárgyak a közelben. Ezeket mind megnézik a helyszínelés során. Egyébként a kivitelező cég kontakt embere is nagyon segítőkész és kedves volt. Rengeteg (szerintem) sablonos és butácska kérdést tettem fel, mert nem értek az egészhez és szükségem volt ezekre az infókra. Viszont ő nagyon türelmesen mindenre alaposan válaszolt olyan egyszerűen és érthetően, ahogy csak tudott.