Éves autópálya matrica : Bejárom az egész orszgot!

A gasztronómia szerelmese vagyok, szenvedélyem, hogy különböző tájak különböző ételeit kóstolom végig, így eléggé sokat utazom. Nyilván nem kifejezetten azért utazom el, hogy egyek, de ha már utazom valahová, elképzelhetetlen, hogy anélkül tegyem, hogy megkóstolnám a helyi ételkülönlegességeket. Ha pedig az adott résznek nincsen kiemelkedő gasztronómiája, akkor feltalálom magam és keresek valami különlegesebb éttermet, ahol igazi gasztronómiai élvezetekben lehet részem.

A külföldi utazások a legérdekesebbek gasztronómia szempontjából, mert sokszor olyan ételeket kóstolok meg, amiket magamtól sosem jutna eszembe összetenni egymással. Szerencsére a legtöbbször semmilyen negatív élmény nem ér, a legbizarrabnak tűnő ételeket is jóízzel megeszik és én is mindent kipróbálok, amit csak lehet. Még nem nagyon csalódtam, az egyes országok tradicionális ételei teljesen el tudnak varázsolni. De nem kell ahhoz egy drága étterem, hogy igazán jót együnk. A fővárosok általában tele vannak eldugott apró kifőzdékkel, ahol az étel sokkal háziasabb, mint egy neves étterembe és az áruk is sokkal jutányosabb. Nem csak a drága éttermek kínálatával tudjuk felfedezni az országok ételeit, a streetfood általában sokkal valóságosabb képet fest a kedvelt fűszerezésekről, alapanyagokról. Természetesen az a legjobb, mikor valóban házi kosztot sikerül valahol ennem. Elképesztően nagy különbségek vannak az éttermekben kapható és az otthon főzött ugyanazon ételek variánsai között is.

Amikor pedig végig ettem tényleg mindent, ami az országra jellemző, belekóstoltam a streetfoodokba is, akkor következhet, hogy magyar éttermet keresek az adott országban, és megkóstolom, hogy mennyivel másabb, mint a miénk.

Az éttermekben kapható tradicionális magyar ételek köszönőviszonyban sincsenek azokkal, amiket mi otthon dobunk össze és fogyasztunk el.

Ahány ház, annyi szokás; tartja a mondás. Ez pedig az étkezés terén nagyon helytálló, mindenki mindent másként készít és nagyon nehéz két olyan helyet találni, ahol ugyanolyan az ízvilág.

Egyszer történt, hogy egy külföldi ismerősöm szállt meg nálunk és elvittük egy étterembe, hogy megkóstolja, milyen is egy jó gulyásleves.

Ekkor határoztam el, hogy körbe fogom járni az országot és a „nagyon magyar” ételek keletkezési helyén fogom mindet megkóstolni. A rendelt gulyásleves sokkal inkább volt egy pörkölt zöldségekkel, mint leves.

Ahhoz, hogy végig járjam az országot, éves autópálya matricára is szükségem volt. Azzal egyáltalán nem voltam tisztában, hogy melyik út fizetős és melyik nem, így nem is volt kérdéses, hogy a legegyszerűbb az éves autópálya matrica megvétele. Ezzel a matricával ugyanis egész Magyarország területén autózhatok, és olcsóbban is jön ki, mintha minden héten vennék egy 10 naposat.

éves autópálya matrica
éves autópálya matrica

Arról, hogy hol vannak a határok, melyik utak fizetősek, az autopalyamatrica.hu oldalon leltem rá, ahogyan az éves autópálya matrica létezésére is.

Az oldalon minden fel van sorolva a magyarországi autópályák használatáról, az árak, a matricák típusai, minden egy helyen megvehető. Emellett meg is lehet már online is venni, ami sok felesleges utánajárást igényelt volna. Nem is tudtam egy csomó ideig, hogy nem kötelező benzinkúton megvenni a matricát. Hallottam az sms verzióról, de az, hogy online is lehet venni, nekem teljesen új volt, de nagyon örültem neki, mert amit lehet, azt igyekszem amúgy is mindig online megvásárolni. Kiderült, hogy applikáció is készült már ilyen célra, az autópálya matrica már azon keresztül is megváltható. Azt tanácsolják az okosok, hogy akkor érdemes éves matricát venni, ha az utazásain értéke meghaladja a 30-35ezer Ft-nyi összeget, az alatt az éves matrica nem éri meg mert nem lesz olyan mértékben kihasználva, mint lehetne. Minden ilyen, az éves autópálya matrica vásárlással kapcsolatos információ megtalálható az applikációban. Aki hozzám hasonlóan magyar-gasztro túrára menne annak ajánlom, hogy alaposan nézze meg a lehetőségeit a matricákat illetőleg.