Étterem üzemeltetés zölden

A helyzet az, hogy már régóta küzdök azzal, amit étterem tulajdonosként meg kell tapasztalnom. Egyes zöld egyesületek, csoportok időnként megkeresnek és már-már fenyegetésnek számító üzenetekkel kifogásolnak bizonyos dolgokat abban, ahogy az éttermet vezetem.

Szerintük pazarlóan bánunk az alapanyaggal és a szemétbe sokkal több csomagolást, papír törlőkendőt, rongyot és ki tudja még mit teszünk, mint amennyi feltétlenül szükséges.

Azt mondják, az már jó irány, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, de nagyon sokat termelünk meg. Egészen biztos vagyok benne, hogy az, aki az ilyesmibe bele tud kötni, még soha életében nem dolgozott vendéglátósként, de még a kezét sem piszkolta be kemény munkával, ugyanis ha ezeket megtette volna, biztosan tudná, mennyivel több munka lenne ezeket kijavítanunk. Ráadásul a maximális higiénia érdekében kell mindig tiszta papírtöltővel feltörölni elég gyakran a konyhát, Ezt pedig egy étteremnek kötelessége fenntartani.

Ezért jutott eszembe, hogy a kedvükre tehetnék azzal, ha más módon védeném valahogy a környezetet. Így jött fel a napelem erőmű létesítése. A napelem erőmű az étterem melletti zöldterületen épülne fel. Hangzásra olyan, mint valami gyárépület de a valóságban úgy fog kinézni, mint egy veteményeskert napelem panelekből. A földre speciális tartószerkezeteket helyezünk, amelyekre felerősítjük a napelemeket. Az összegyűjtött árammennyiség pedig éppen annyi lesz, amennyire az étteremnek szüksége lesz, se több, se kevesebb. Lehetne egy olyan opció, hogy többet termelünk és a felesleget eladjuk, de mint kiderült ez rengeteg ügyintézéssel, engedélyeztetéssel, miegymással járna és nem hozná be egyhamar az árát. Így viszont a napelem erőmű létesítése gyakorlatilag 10 éven belül megtérül és utána is sokáig segít nekünk majd az étterem fenntartásában.

napelem erőmű létesítése
az éttermem egyik terme

Előre láthatóan a felszerelés tavasszal lesz. Még nincs meg a pontos időpontja, mert még sok minden képlékeny. Annyi már egészen biztos, hogy napelem erőműre lesz szükség. Annyi a fogyasztásunk, hogy nem férne el a tetőn a megfelelő mennyiségű napelem. Ezen kívül a kivitelezők szerint nem megfelelő a dőlésszöge sem a tetőnknek. Még nagyobb probléma, hogy a tetőt tartó szerkezet úgy tűnik, hogy nem bírná el a paneleket. Azt kicserélni elképesztő össze lenne, ami sok lenne így egyszerre a napelem erőmű létesítése mellé. Szerencsére az erőműre nyertünk egy pályázatot. Illetve kettőre is van kilátásunk. Az egyik egy kamatmentes kölcsön, ami szintén nagyon sokat tud segíteni, a másik pedig egy kis- és középvállalkozások számára kialakított pályázati lehetőség. A kettővel együtt már biztosan fogjuk tudni fedezni a költségeket.

Nagyon remélem, hogy ennyi erőfeszítés már ezeknek a környezetvédő csoportoknak is elég bizonyosság lesz arra, hogy mi nem akarunk a bolygó kárára tenni, csak szépen csendben végezni a dolgunkat, hogy mindenki más. Tényleg nagyon érdekesnek találom, hogy az éttermet ilyen körülmények között vezetem 20 éve és nem volt vele eddig senkinek semmi baja. Aztán egyszer csak kitalálják, hogy ez így teljesen tönkre teszi az egész bolygót. Kíváncsi vagyok, hogy a napelem erőmű mennyit segít az ökológiai lábnyomomon, de én megtettem, amit meg tudtam, így a lelkiismeretem tiszta.