Étkezés a Swarovski bűvöletében

Az étkezés fontos szerepet tölt be mindennapjainkban, hiszen egy nélkülözhetetlen része életünknek. Sokszor van, hogy csak rohanva bekapunk valamit, de azért napi egyszer érdemes főtt, meleg kaját enni. A közös étkezések összehozzák a családot, sőt az ünnepléseknek is szerves részéit képzik azon időtöltések, mely során hasunk üres bugyrait töltjük fel. Valaki jobb szeret otthon enni, valaki inkább elmegy egy étterembe, hogy jobban megadja a módját. Külső helyszín esetén is megoszlanak a vélemények, hogy milyen az ideális. Valaki jobban szereti a puritánabb, visszafogottabb konyhákat, a menza jellegű önkiszolgáló éttermeket. Ez lehet azért is, mert egyszerűen ilyen az ízlése, vagy azért mert nem akar kétszer olyan drágán kajálni csak azért, hogy szebb legyen a körítés. Viszont vannak olyanok is akik inkább a gazdagon díszített étkezőket részesítik előnyben, ahol nyársat nyelt pincérek szolgálják fel az ételt. Sokan ugyan csak azért mennek ilyen helyre, hogy azt fitogtassák mennyire gazdagok, de szép számban akadnak olyanok is, akik számára egy-egy ilyen étkezés jelenti a nap csúcspontját, így mindenképp a lehető legelegánsabb környezetben szeretnék elkölteni aktuális menüjüket. Persze a luxusnak határa nincs. Hallottam olyan helyről ahol a pezsgő aljára apró gyémántot tesznek, amit megtarthat a vendég, ha megitta a pezsgőt és nem halt bele. Van egy ismerősöm, aki szintén a vendéglátó iparban dolgozik, és épp most készül új éttermet nyitni, mégpedig nem is akár milyet.

Az elmélete az, hogy az emberek jobban szeretik a különleges dolgokat, és hajlandóak ezért fizetni is. Kajálni meg minden ember szeret, így összeköti a kettőt és létrehoz egy exkluzív éttermet, ahol minden díszítést swarovski kristályok adnak. Az ötlet onnan jött, hogy a párja vett magának nemrég egy gyönyörű swarovski nyakláncot , ami nagyon megtetszett neki is. Elmondása alapján ráadásul ez a fajta ékszer jobb választás egy étterem esetében, mint a drágakövek. Mivel én nem sokat értek ezekhez a dolgokhoz, megkérdeztem mire alapozza ezt, vagy miért van ez így, és azt kell, hogy mondjam a válasz után beláttam, hogy még akár igaza is lehet.

A lényeg, hogy a swarovski nem drágakő, hanem csiszolt ólomkristály. Persze hamisítják ezt is szép számmal, és ilyen esetekben olvasztott üveget használnak, de barátom elmondása szerint ezek igen könnyű megkülönböztetni, még egy laikus számára is, ugyanis az eredeti sokkal jobban csillog, sokkal jobban visszaveri, és megtöri a fényt. Az alapanyag miatt jóval olcsóbb, mintha arannyal, ezüsttel, vagy más hasonló ékkővel díszítené fel a helyet, viszont az ólomkristály tisztasága, és a speciális csiszolás hatására tökéletesen helyettesít bármely más drágakövet. Ráadásul rengeteg féle különböző kialakítás közül lehet választani. A gyémántcsiszolású, kúpos alakú kövek leginkább ékszerekhez jók, csak egy jó foglalat kell, viszont a lapos hátú swarovski akár vasalás, akár ragasztás útján is rögzíthető, vagyis tökéletes ruhák és tárgyak díszítésére.

Mint kiderült a csillogás szépsége nem csak az ólomkristály tisztaságában rejlik, hanem a csiszolásban is. Az eredeti kövek minőségi, gépi csiszolásban részesülnek, és minél több lapra csiszolják őket, annál többször törik meg a fényt, és verik azt vissza, vagyis annál fényesebben fog ragyogni a végeredmény. Ezért fontos, hogy a hátoldalra kerüljön a tükröződő felület is, amivel lényegében kis tükröket hozunk létre. Persze nem mindegy, hogy mennyi fény jut el a tükörig, ezért van az, hogy az üvegből készült hamisítványok kevésbé csillognak. Ugyan ez mondható el a színezett ékkövekről, bár barátom szerint ez nem lesz kizáró ok, így nem csak gyémánt csillogású ékszerekkel díszíti majd az éttermét, hanem különböző színű, smaragdra, rubinra, zafírra emlékeztető példányokat is találhatunk majd bőven.

Egy szó, mint száz, a hely azok számára készül, akik szeretik a csillogást. A swarovski kövek miatt azonban nem lesz olyan drága létrehozni a helyet, mintha drágaköveket használna, ugyan akkor a végeredmény egy szemkápráztató, és kifejezetten különleges étkező lesz, ahol kétségkívül nagy élmény lesz elfogyasztani a mindennapi betevőt, már ha valaki megengedheti magának, hogy ilyen helyre menjen.