Egy vegán étteremhez a napelem rendszer is hozzátartozik

Mit jelent a környezet védelme?

A vegetáriánus és vegán életmód egyre nagyobb rivaldafénybe kerülésével elkerülhetetlen, hogy az éttermekben is átalakulások lépjenek fel. Manapság mindenhol megvan az igény arra, hogy lehessen legalább 4-5 húsmentes fogásból választani, és a vegetáriánus éttermek is megjelentek, egészen jó forgalommal. A héten egy ilyen hely igazgatójával készítettem interjút, aki számos tanács közt azt is megemlítette, hogy legújabb projektükkel ismét azt célozzák, hogy segítség a környezetet: napelemet telepítenek az étterem tetejére.

Mivel a vegetáriánus életmódot sokan azért választják, hogy a természetet segítség, nem meglepő, hogy egy erre figyelmet fordító hely másféleképp is megpróbál az ügy érdekében tenni. Tamás, az étterem igazgatója meg is osztotta velünk, hogy ők ehhez miért a napelemet választották, miért lesz ez jobb a környezetnek, és miért mondhatja azt, hogy a napelemes rendszerek árai sose voltak még ilyen alacsonyak.

A napelemes rendszer haszna

Sokaknak, amikor arról beszélnek, hogy napelemekre akarnak beruházni, az jut eszükbe, hogy a családi házuk tetejére felszerelik a berendezéseket, és onnantól kezdve kevesebb villanyszámlát kell majd fizetniük a háztartás mindennapos feladatainak ellátásáért. Manapság Magyarországon tényleg ez az egyik leggyakoribb megoldás, és nem véletlenül – valóban nagyon meg is éri.

Ez az elképzelés azonban két dologban pontosítható még: nem csak az otthonunkra éri meg, hanem a vállalkozásunknál is, és nem csak a pénztárcánk, de a természet miatt is.

A legtöbb vállalkozáshoz köthető valamilyen épület, iroda, ahol az ember használ elektromosságot. Egy ilyen helyiséget napelem rendszerrel ellátni talán könnyebb is, hisz a mai világban lehet olyan megoldásokat találni, amivel a napelemes rendszerek árai meg se fognak kottyanni egy vállalkozás pénzmozgásához képest.

A környezet védelme pedig, hogyha felelősen gondolkodunk, talán még fontosabb is az előzőeknél. Itt is lehet nézni a marketing szempontot, hisz mennyire jó nevet adhat egy üzletnek, hogyha bevezetnek egy efféle megoldást, de az ugyanaz kitekerve.

Inkább gondoljunk arra, hogy az az áram, amit a napsugarakból állítunk elő, egy végtelen és kifogyhatatlan, másképp elpocsékolt energiaforrásból származik. Ezzel szemben, hogyha ahhoz ragaszkodunk, hogy villanyszámlát kapjunk, akkor nagy eséllyel valamilyen kimerülő energiaforrás elégetését és CO2-ként a levegőbe juttatását támogatjuk.

Egyszerű telepítés

A napelemes rendszerek áraiba ma már az is beletartozik, hogy egy szakértő csapat tanácsadást nyújt a választásban, segít a döntések meghozatalában és az egész folyamaton végigkísér. Az árajánlatok személyre szabottak, a terep felmérése minden esetben pontos és alapos, és a folyamat mellőz minden olyan nehézséget, amivel az ember egy alap építkezés vagy beruházás során számolna.

Sőt, ami Tamáséknak a legjobban esett az egész munkában, hogy érezhető volt az is, hogy amíg a munkálatok és az ahhoz tartozó kapcsolattartások zajlottak, érezte a kivitelező cég részéről a tiszteletet. Elvégre, mind a ketten egy olyan szervezetet irányítottak, akik épp azért dolgoztak, hogy a földet egy jobb hellyé tegyék – és mindketten úgy vélték, hogy erre a napelem rendszerek tökéletes megoldást nyújtanak.

Hosszútávú befektetés

A felszerelt napelemek az étterem életében semmilyen kellemetlen változást nem hoztak: nem kell gyakran foglalkozni velük, nem romlanak el, és karbantartás helyett is azt mondanánk, hogy inkább csak minimális időközönkénti tisztítást igényelnek. Ez azonban senkinek se jelent kihívást, mindig akad rá vállalkozó ember, hisz mindenkiben tudatosult egy helyen, hogy ez is egy módszer arra, hogy a környezetükért tegyenek.

A befektetés teljes megtérülését – mivel az étterem tetején egy igen nagy felületet be tudtak fedni a panelekkel – nyolc év múlvára számolják, onnantól kezdve pedig minden egyes kilowatt szín tiszta nyereséget fog jelenti. Hosszú távon így mindenképp megéri üzleti szempontból is, de emellett még ott van az azonnali forgalomnövekedés is.

Rövidtávon pedig, ne felejtsük el, hogy már a beüzemelés utáni első napon is rengeteget sikerült tenni a környezetért.