Az élelmiszeripari gázok máshol is megállják a helyüket

Az élelmiszeriparban nagy hagyománya van a különböző gázok alkalmazásának – a teljesen banális példa a PB gázpalack, amit mindenki használni szokott főzésre, de ugyanakkor ott vannak az olyanok, mint a nitrogén, ami az élelmiszerek frissességét őrzi meg.

Bár néhány folyamathoz használják azt is, de mi sose gondoltuk, hogy nagyobb mennyiségű argon palackra valaha is szükségünk lesz rá, de mint kiderült, ez is megtörténhet.

Amikor ugyanis az élelmiszeripari raktárnál, ahol dolgozunk, jelentős bővítéseket kellett eszközölni, akkor a vezetőség úgy döntött, hogy nem fog milliókat költeni a kész fém polcokra, amikre a termékeinket rakhatjuk, hanem inkább egy bérelt mesteremberrel oldja meg azoknak az elkészítését.

A rengeteg fém alapanyagot ugyanis, ami korábbi hasonló projektekből megmaradt, nekünk már csak össze kellett hegeszteni, és ugyanolyan jó lesz, mintha vettünk volna valamit – azzal az eltéréssel, hogy csak az argon palack árát kell kifizetni.

Több se kellett nekünk, azonnal elkezdtünk vállalkozó szakembert keresni, és hamar akadt is olyan, aki nagyon kedvezményesen és számla ellenében elvégzi a hegesztést, ha a szükséges munkaeszközöket biztosítjuk.

Úgyhogy már csak annyi volt hátra, hogy az argon palackokat beszerezzük, ami a munkához kelleni fog.

Ezt a feladatot én kaptam, mivel alapból az összes többi itt használt gázpalackért is én vagyok a felelős, így én ismerem a helyet, ahonnan vásárlunk, és én tudom, hogy mi az az argon palack ár, ami megéri.

Vicces dolog, de még a gázpalackfutárunk is megkérdezte, amikor rendelünk, hogy mi a helyzet – előléptettük élelmiszeripari gázzá az argont is, hogy már abból is kérünk pár palackkal?

Azért fel kellett világosítanom, hogy bizonyos vegyületeiben igen is használják az argont, hisz az, hogy nagyon kevés dologgal reagál, hasznos tulajdonság számunkra is.

Most azonban valóban hegesztéshez akarjuk használni, és azért érdeklődünk az argon palack árak iránt, hogy ahhoz a munkához szerezzünk majd utánpótlást.

Szerencsére a rendelésünkhöz simán hozzá tudtak adni pár ilyen palackot is, a szokásos jutányos áron, és a következő házhozszállításnál már azokat is hozták.

Eleget kértünk ahhoz, hogy a mostani hegesztéseket meg tudjuk csinálni, és ne kelljen semmikor amiatt állni a munkának azért, mert elfogyott a védőgáz, és emiatt a végén még maradt is – de nem probléma, elraktuk a raktárba a többi mellé, hátha még használni fogjuk később is valamilyen más célra.